Светски енергетски конгрес 2019

471

Светски енергетски конгрес, кој се одржува од 1924 година, е глобален настан на Светскиот енергетски совет, кој овозможува дијалог меѓу министрите, извршни директори и експерти во индустријата за критичните случувања во енергетскиот сектор. Како главен енергетски собир во светот, Конгресот нуди единствена можност за учесниците подобро да ги разберат енергетските прашања и решенија од глобална перспектива.

Во текот на 90-годишната историја на Светскиот енергетски совет Конгресот беше клучен за вредноста на организацијата. Конгресот се одржувал во повеќе од 20 градови низ светот, а 24-тиот светски енергетски конгрес ќе се одржи во Абу Даби, Обединетите Арапски Емирати Арапски Емирати во 2019 година.

Претходните Светски конгреси за енергија се:

23-тиот Светски енергетски конгрес, 9-13 октомври 2016 година, Истанбул, Турција
22-тиот Светски енергетски конгрес, 13-17 октомври 2013 година, Даегу, Кореја (Rep. Of)
21. Светски енергетски конгрес, 12-16 септември 2010, Монтреал, Канада